انسان از زمانهای قدیم توتون را میشناخته است ، پيشينه مصرف دخانيات به طور تخميني درحدود ده هزار سال پيش مي رسد. در چين و يونان باستان، بر اساس نوشته هاي تاريخ نويسان و آثار حكاكي شده، از تنباكو و توتون به عنوان گياهي داروئي ياد شده است در دوران باستان بوميان آمريکا به خواص گياه تنباکو پي بردند.در کوبا بومیان برگهای گیاه توتون را در داخل نی های استخوانی و یا در داخل نوعی چپق به نام “تاباکو”قرار می دادند که بصورت یک لوله توخالی Y مانند بود که قسمت دو شاخه آن در بینی جای می گرفت و سپس آن را می کشیدند.هرودت مورخ مشهور یونان در اینباره چنین نوشته است: طایفههای صحرانشین که در جنوب کشور ما اقامت داشتند و همچنین بومیان آفریقا, یک نوع گیاه را میسوزاندند و دودش را میخوردند.در اوایل سرخ پوستان امریکائی راه های مختلفی برای استفاده از گیاه تنباکو یافتند . از مصارف مذهبی گرفته تا داروئی و پذیرائی از مهمان هایشان . اعتقاد بر این بود که توتون و تنباکو درمانگر هر دردی است . و به عنوان داروی ضد درد شناخته شده بود .سرخ پوستان ترکیبی از این گیاه را برای بهبود زخم ها به کار می بستند و همچنین نوعی جویدنی آدامس مانند از تنباکو درست کرده بودند که برای درد دندان مورد استفاده قرار می گرفت .!
با کشف دنیای جدید در ۱۵ اکتبر سال ۱۴۹۲، این کریستف کلمب ( کلمبوس ) بود که برای اولین بار برگ توتون را به عنوان هدیه ای از سرخ پوستان مریکائی به اروپا آورد . و در سفرهای بعدی ملوانان کلمب تعداد بیشتری از گیاه تنباکو به همراه آوردند و از آن زمان تنباکو در اروپا هم رشد و نمو پیدا کرد .در خاطرات کریستف کلمب و همراهان او نوشته شده که بومیان یک نوع گیاه را می آشامند .! ( باید متوجه بود که در آن زمان واژه تدخین هنوز برای تنباکو رایج نشده بود و کلمب و همراهان او گمان می کردند که بومیان این گیاه را می آشامند ) . وقتی از بومیان پرسیدند که این چیست آنها با لهجه خاص خودشان مرتبا تکرار می کردند .. توباکو ..بومیان ورقه های موصوف به توباکو را دور هم پیچیده و لوله ای به وجود می آوردند و هر زمان که اتش گیاه خاموش میشد مجددا به وسیله اتشی ان را روشن می کردند و انتهای لوله را به دهان می بردند و دودی از بینی انها خارج می گردید .
در قرن پانزدهم میلادی شخصی به نام نیکوت مقداری توتون و بذر این گیاه را از پایتخت پرتغال به فرانسه آورد و به ملکه فرانسه هدیه نمود . چون این گیاه مورد علاقه ملکه قرار گرفت نام این گیاه به پاس خدمات نیکوت ، نیکوتیانا و آنکالوئیر آن نیکوتین نامگذاری شد.دلیل عمده برای رشد و نمو تنباکو در اروپا خواص درمانی آن بود . اروپائی ها معتقد بودند که تنباکو تقریبا هر چیزی را درمان می کند از جمله سرطان .در سال ۱۵۷۱ یک دکتر اسپانیائی به نام Nicolas Monardes کتابی نوشت در مورد گیاهان داروئی دنیای جدید ( امریکا ) و در آن کتاب او مدعی بود که تنباکو می تواند ۳۶ نوع از بیماری ها و مشکلات جسمی را درمان کند .!
در ۱۵۸۸ یکی از اهالی ویرجینیا به نام توماس هاریت یک راه حل عملی برای دریافت دوز ( مقدار ) روزانه گیاه تنباکو پیدا کرد و متاسفانه به دلیل سرطان مجاری بینی درگذشت چرا که روش ابداعی او از طریق تدخین دود تنها به وسیله بینی عمل می کرد .در طول دهه ۱۶۰۰ میلادی توتون و تنباکو چنان محبوب بود که غالبا به عنوان پول مورد استفاده قرار می گرفت و ارزشی تقریبا برابر با طلا داشت .از آن زمان یعنی از سال ۱۶۱۰ به بعد عده بسیاری متوجه خطرات ناشی از استعمال سیگار شدند که اولین و معروفترین آنها که سعی در ترک این عادت داشت فرانسیس بیکن معروف بود هر چند به گفته خودش بسیار سخت بود .در سال ۱۷۶۰ شخصی به نام پیر لوریلارد Pierre Lorillard با ساخت یک شرکت در شهر نیویورک آمریکا اقدام به ساخت تنباکو و سیگار و سیگار برگ نمود . امروزه پیر لوریلارد قدیمی ترین شرکت ساخت تنباکو در امریکا است .در سال ۱۷۷۶ در طول جنگ های انقلابی امریکا با تبعیت از فرانسه تنباکو به عنوان وثیقه برای وام های امریکائی ها مورد استفاده قرار گرفت .
در طول این سالها دانشمندان هر چه بیشتر به مواد مضر شیمیائی موجود در سیگار و تنباکو پی بردند . در سال ۱۸۲۶ بلاخره نیکوتین به صورت خالص کشف شد و دانشمندان نتیجه گیری کردند که ماده نیکوتین سمی بسیار خطرناک است در سال ۱۸۳۶ دانشمندی از نیو انگلند به نام ساموئل گرین اظهار داشت که تنباکو همانند یک حشره کش دارای سمی قوی است و به راحتی می تواند یک مرد را بکشد .!در سال ۱۸۷۵ آر . جی . رینولدز نوعی تنباکو یا سیگار جویدنی ابداع کرد که در فویل آلمینیومی یا همان ( زر ورق ) قرار داشت و طرفداران خاص خودش را داشت .در سال ۱۹۳۹ در آمریکا شرکتی پا گرفت به نام پال مال با مارک چوگان مخصوص بازی گلف که تبدیل به یکی از بزرگترین تولید کنندگان سیگار در امریکا شد .
در طول جنگ جهانی دوم شاهد بیشترین میزان مصرف سیگار هستیم . سیگار در وعده روزانه سربازان همانند جیره غذا وجود داشت .! و اغلب این سربازان در هنگام پایان جنگ و مراجعت به خانه از مشتریان دائم و ثابت شرکت های دخانیاتی بودند.در آلمان نخستین کارخانه سیگارسازی در سال ۱۸۶۲ به کار افتاد و در کشورهای انگلستان و امریکا صنعت سیگارسازی در سال ۱۸۶۶ به وجود آمد.