اهالی یک روستا در قزاقستان با «بیماری» مرموزی دست و پنجه نرم میکنند. آنها ناگهان در میانه کار روزانه به خواب میروند و تا چند روز چشم باز نمیکنند. پژوهشگران برای حل معما دست به کار شدهاند.گذاشتن سر روی بالش و فرورفتن به خوابی آرام و عمیق رؤیای بسیاری از مردم استرسزدهی اروپای غربی است. با این حال خوابی که شش روز متوالی طول بکشد و دست آخر با باز شدن چشمان فرد در بیمارستان به پایان برسد، چندان رؤیایی نیست.
این اتفاق دامنگیر ساکنان روستای کالاچی در قزاقستان شده است.تا کنون بیش از ۴۰ مورد از این «خواب رازآلود» در میان ساکنان این دهکده گزارش شده است. آنها در حالی که مشغول انجام کارهای روزمره هستند، ناگهان به خواب میروند. مارینا فلک یکی از همین افراد بوده است. این زن کشاورز در حالی که مشغول دوشیدن شیر گاوها در اصطبل بوده، به خواب رفته است: «من دو روز تمام خواب بودم و تازه در بیمارستان بود که از خواب بیدار شدم.»
او ادامه میدهد: «زنهای دیگر روستا به من لقب زیبای خفته [نام قصهای معروف] را دادند. من خواب ندیدم، البته هیچچیزی را هم درست به یاد نمیآورم. اصلا نمیدانم چهام شده، بعدها مریضهای دیگر به من گفتند که در خواب میخواستم گاوها را بدوشم.»یکی دیگر از ساکنان روستا تعریف میکند که یک شب زمانی که جلوی کامپیوتر نشسته بوده، ناگهان به خواب میرود. طبق توصیفهای او، انگار یک نفر در آن لحظه «سیمهای او را از برق کشیده بوده.»
این مرد روستایی سه روز تمام را در حالت خواب در بیمارستان سپری میکند.پزشکان این بیمارستان محلی هماینک در برابر یک معمای رازآلود قرار گرفتهاند. رئیس بیمارستان میگوید: «ما تا به حال چنین چیزی را ندیده بودیم؛ نه در منطقه خودمان و نه در مناطق دیگر، هیچجا. توی اینترنت و کتابهای تخصصی پزشکی هر چه گشتیم، به مواردی شبیه به این برنخوردیم. به نظر، این علائم بالینی که در قزاقستان مشاهده شده، برای نخستین بار است که دیده میشود.»
این پزشکان البته برای حل این معمای بیسابقه تنها نیستند. اخیرا تیمی متشکل از یازده پزشک و محقق همراه با یک آزمایشگاه سیار در روستای کالاچی مستقر شدهاند. این پزشکان فرضیهای را که خواب چندروزه روستاییان را به بیماریهای عفونی یا باکتریها نسبت میداد، رد کردهاند.
آنها بیشاز همه به رژیم غذایی سالم و سرشار از ویتامین مردم این منطقه و مصرف کم الکل در میان آنها اشاره میکنند و این عوامل را در خواب راحت آنان دخیل میدانند.در این میان البته یک تئوری دیگر نیز مطرح میشود: سالها پیش در زمینهای اطراف روستای کالاچی اورانیوم استخراج میشده. طبق این نظریه، محققان گمان میبرند که این عنصر فلزی رادیواکتیو، احتمالا آب آشامیدنی مردم منطقه را آلوده کرده است.
برسن استادلر، یکی از ساکنان کالاچی، این فرضیه را چندان معتبر نمیداند و میگوید: «قبلا چنین چیزی وجود نداشت، حتی با اینکه معدن هنوز فعال بود. خیلیها فکر میکنند که بقایای آن معادن عامل به خواب رفتن مردم روستا شده است. نکته جالب اینجاست، تا زمانی که هوا سرد است، همه چیز خوب و آرام پیش میرود. به محض اینکه هوا گرم میشود و یخها آب میشوند، این بیماری برمیگردد.»
حرف و حدیثها در مورد این بیماری مرموز در بین مردم محلی به شدت بالا گرفته است. یک زن پیشگو خواب رفتن اهالی دهکده را به اشعههایی نسبت داده که از فضا تابیده میشوند. طبق نظریه او، این اشعهها به چمنها تابیده و باعث تغییر ژنتیکی آنها میشوند. سپس گاوها این چمنها را خورده و به این ترتیب مواد مضر به شیرشان راه یافته و در نهایت نیز این شیر توسط انسان نوشیده شده و به بدن او راه مییابد.در مقابل، یک پژوهشگر قزاق نیز فرضیهای را مطرح کرده مبنی بر اینکه همه اینها ساختگی و از روی توهم مردم روستاست.